Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /srv/www/turjanvidekhu/www/turjanvidek.hu/inc/function.php on line 28
Turjánvidék | Mi a LIFE?

MI A LIFE?

A LIFE program olyan európai uniós kezdeményezés, amely többek között a növény- és állatvilág megőrzésére, az európai jelentőségű élőhelyek fejlesztésére biztosít pénzügyi forrásokat.

A LIFE (L'Instrument Financier pour l'Environment) francia mozaikszó, magyar jelentése: Pénzügyi Eszközök a Környezetvédelemért. Három fő cselekvési területe a környezetvédelem (Environment), a természetvédelem (Nature) és az EU-n kívüli országok segítése (Third Countries).

A Bizottság évente egyszer pályázati felhívást tesz közzé LIFE+ projektjavaslatok benyújtására.

LIFE+ programon belül 3 kategóriában lehet pályázni:

  • LIFE+ természet és biodiverzitás
  • LIFE+ környezetvédelmi politika és irányítás
  • LIFE+ információ és kommunikáció

LIFE+ természet és biodiverzitás: az ide tartozó programok a veszélyeztetett fajok és élőhelyek természetvédelmi állapotát javítják. A pályázatokat partnerségben együttműködő környezet- és természetvédelmi szervezetek, kormányzati szervek és egyéb társulások nyújtják be. Nagyrészt olyan természetvédelmi projektek, amelyek hozzájárulnak a madár- és/vagy az élőhelyvédelmi irányelv végrehajtásához és a Natura 2000 hálózat fenntartásához. A LIFE+ biodiverzitás a kísérleti projektek új kategóriája, amely a biodiverzitással kapcsolatos kérdések széles körével foglalkozik.

LIFE+ környezetvédelmi politika és irányítás: olyan kísérleti projektek tartoznak ide, amelyek hozzájárulnak innovatív szakpolitikai ötletek, technológiák, módszerek és eszközök fejlesztéséhez. A köz- és magánszektorbeli szervezetek által a Bizottsághoz benyújtott pályázatok közül az uniós források legnagyobb részét a hulladékkal és a természeti erőforrásokkal összefüggő programok kapják. Az éghajlatváltozás a második fő terület. A többi projekt olyan változatos témákkal foglalkozik, mint a víz, a városi környezet, a talaj, a zajszint, az erdők, a vegyi anyagok, a levegő, a környezet és az egészség.

LIFE+ információ és kommunikáció: a természet- és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő projekteket, valamint az erdőtüzek megelőzését szolgáló képzésekre és figyelemfelkeltő intézkedésekre irányuló pályázatokat foglalja magában. A Bizottság a köz- és a magánszektorban működő természetvédelmi és/vagy környezetvédelmi szervezetek által benyújtott programokat támogatja többnyire. A kiválasztott pályázatok Spanyolországban, Franciaországban, Finnországban, Olaszországban, Máltán, Svédországban és Nagy-Britanniában indultak el.

A LIFE+ programmal kapcsolatos további információ:: http://ec.europa.eu/life

 

(Forrás: Európai Bizottság)

 

A projekt az Európai Unio Life+ programjának támogatásával valósul meg.